HTML

Tudatos választó

Választok, tehát vagyok!

Linkblog

Friss topikok

2010.03.14. 08:29 voter

Biztos, hogy Fidesz-MSZP-Jobbik összetételű parlamentet szeretnél?

Címkék: választás kopogtatócédula

Lassan végéhez közeledik az a csendes népszavazás, ami a küszöbünk előtt zajlik  – különböző pártok kopogtatnak ajánlószelvényeinkért. Most dől el, hogy áprilisban milyen pártlistákra és egyéni jelöltekre szavazhatunk. Ahhoz ugyanis, hogy valaki felkerüljön a szavazólapra 750 kopogtatócédulát kell összegyűjtenie, ha egy párt minden körzetben jelöltet akar indítani, akkor minimum 132 ezer ajánlószelvényt kell felmutatnia.

 

Magyarországon kicsivel több mint 8 millió választópolgár élhet a demokratikus jogaival. A legnagyobb ellenzéki párt – mely várhatóan nagyarányú győzelmet arat tavasszal - meghirdette, hogy 2 millió kopogtatócédulát gyűjt össze, ami részben megnehezíti, hogy más pártok képviselői is tömegesen elinduljanak a 176 választókörben. Lehet ezért szapulni a lehengerlő szervezettséggel kampányoló Fideszt, de csak azt teszik, amit a politikai logika diktál: a népszerűségüket kopogtatócédulára váltják, hogy megnyerjék a választásokat.

 

Mint, aki elkötelezett a parlamenti demokrácia mellett abban hiszek, hogy minden komolyan vehető politikai tömörülésnek esélyt kell adni, hogy megmérettesse magát, aztán a választók majd bölcsen döntenek. Ezért arra buzdítok minden ismerősömet, rokonomat és üzletfelemet, hogy ne legyen passzív, de legalább gondolkozzon el a lehetőségein.

 

Mindenkit arra kérek, hogy adja le kopogtatócéduláját a neki legszimpatikusabb pártnak. Illetve döntése során mérlegelje, hogy egy párt indulását kopogtatócédulával támogatni nem jelenti azt, hogy az áprilisi választásokon is feltétlenül rájuk kell szavazni. Aki tudatos választópolgár most azzal segítheti a korrekt politikai versenyt, ha kisebb pártok indulását támogatja – mondom, függetlenül attól, hogy aztán kinek húzza be az x-et áprilisban.

 

Az elmúlt évtizedek végletekig kiélezett választásainál számított, hogy ki mellett tesszük le a garast. De mai tudásunk szerint a mostani voksolás végkimenetele lefutott, ezért „büntetlenül” segíthetjük kisebb pártok indulását. A nagy favoritoknak ettől érdemben nem csökken a támogatottsága, viszont nagyobb valószínűséggel elodázhatjuk, hogy három, illetve kisvártatva kétpárti parlamentünk legyen.  

A 2010-es választásoknak valójában nem az a tétje, hogy ki nyeri és közjogi értelemben teljesen lényegtelen, hogy az MSZP vagy a Jobbik végez a második helyen. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a parlament összetétele tükrözi-e a magyar társadalom egészét. Ezen a voksoláson ez múlik és nem a Fidesz kétharmada.

 

Már eldőlt, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik minden választókerületben állíthat jelöltet, e pártok biztosan parlamentbe jutnak. Még két kisebb párt van, amelynek halovány esélye van arra, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 %-os küszöböt. Ahhoz, hogy az MDF-nek és az LMP-nek reális esélye legyen a versenyben maradáshoz, március 19-ig minél több képviselőjüknek kellene összegyűjtenie az induláshoz szükséges 750 kopogtatócédulát. Ha minden a mai állás szerint marad, akkor meg kell barátkoznunk azzal, hogy a következő négy évben Magyarország jövőjét egy Fidesz-MSZP-Jobbik összetételű parlament határozza meg. Március 19-én hosszú időre eldől, hogy milyen politikai garnitúra döntéseitől függ a mi jövőnk is. A politikai passzivitás az említett három párt esélyeit növeli, de még van néhány napunk arra, hogy érdemben befolyásoljuk a választás kimenetelét.

 

Sokan idegenkednek attól, hogy a kopogtatócédulájukat odaadják, mivel azon személyes adataik is szerepelnek. Megértem ezt a félelmet, de ha egy hülye nyereményjátéknál a fődíj reményében bátran kiadjuk az adatainkat, akkor miért idegenkedünk attól, hogy az ország jövője érdekében megtegyük ugyanezt?!  

 

A választásokon induló pártok hivatalos listája itt megtalálható, hogy melyik párt hogy áll: http://www.valasztas.hu/hu/parval2010/347/347_6.html

Az LMP honlapja: www.lehetmas.hu

Az MDF honlapja: www.mdf.hu

 

A passzivitás sehová sem vezet, tessék gondolokodni!

 

Kérlek küld el ezt a posztot minnél több barátodnak, ismerősödnek. Hátha még időben észbekapnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvalaszto.blog.hu/api/trackback/id/tr301838198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása