HTML

Tudatos választó

Választok, tehát vagyok!

Linkblog

Friss topikok

2010.04.08. 23:15 voter

Idén nem kormányt, hanem ellenzéket választunk

Címkék: mszp fidesz mdf jobbik ellenzék lmp

Április 11-én nem az a tét, hogy ki alakíthat kormányt, hanem az, hogy milyen minőségű ellenzékünk lesz. Sőt, tovább megyek: most, április 11-én nem egyszerűen a következő négy évről döntünk, hanem arról, hogy lesz-e − négy, illetve nyolc év múlva − valódi választási lehetőségünk. Ehhez az kell, hogy életképes és majdan reális alternatívát jelentő politikai erők is képviselethez jussanak az új országgyűlésben.

 

Nagy a tét! – de nem úgy, ahogy az MSZP hirdeti. Nekik élet-halál kérdés, hogy minél több levitézlett kormánytagot juttassanak a parlamentbe. Mindenki másnak arról szól a választás, hogy ki alakíthat kormányt, de még inkább arról, hogy a következő időszakban milyen irányt vesz a magyar pártstruktúra átalakulása. Amelyik párt idén bejut a parlamentbe, az hosszú időre bebetonozódhat a hatalomba. Rossz belegondolni, hogy ez a baleset kikkel esik meg…

A tudatos választóknak mindenkor az ország kormányozhatósága a legfontosabb. Ehhez stabil kormányzati többségre és rátermett ellenzékre van szükség. Mai ismereteink szerint a Fidesz soha nem látott felhatalmazást kap a választóktól – a messiáshívő tömegek jóvoltából a stabil kormányzat négy évre biztosított. A tudatos választók tehát nyugodt szívvel választhatnak ellenzéket – olyat, amely majdan reális kihívója lehet a Fidesznek.

Jelen állás szerint egy újnyilas párt és egy erősen leharcolt szocialista párt az, amit ellenzékként azonosíthatunk a következő ciklusban. Az egyikre igény van, a másikra meg szükség volna, hogy a Fidesz-kormányt ellenőrizze és majdan esetlegesen a helyébe lépjen. De gondoljunk csak bele, hogy kikről is beszélünk: az MSZP az elmúlt 8 évben bebizonyította, hogy nincs elég tehetsége a kormányzáshoz, azt pedig nem szeretném megtudni, hogy a Jobbik mihez kezdene kormányon. Most tehát az a tét, hogy a Jobbik és az MSZP mellett lesz-e más ellenzéki párt is a parlamentben. Lesz-e olyan politikai erő, amely magában hordozza a lehetőségét a majdani kormányképességnek. Igen, az LMP és az MDF egyszer ilyen lehet, csak adjuk meg nekik az esélyt, hogy bizonyíthassanak.

Hiteles ellenzék kerestetik! –  ez most a demokráciánk szempontjából a legnagyobb kihívás és nem az, hogy a Fidesz kétharmaddal tarol-e. A felelős ellenzék – amely, ha kell visít, ha kell együttműködik – összetétele és felállása meglehetősen kétséges. Épp ezért kívánatos, hogy a tudatos választók biztosítsák az ellenzék diverzitását. A sokszínű ellenzék hiányában kiüresedik a parlamenti demokráciánk, mert hosszú távra elveszítjük a választási lehetőségünket. Ideje tehát megfontolás tárgyává tenni, hogy kire is szavaz(hat)unk 2014-ben vagy azt követően. Április 11-én erről is döntünk, szóval jó szívvel ajánlom, tessék felelős ellenzéket választani! Próbáljuk ki milyen az.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvalaszto.blog.hu/api/trackback/id/tr421906028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.04.09. 01:03:27

Máshova is kommenteltem, de ide is nagyon illik, elnézést a duplázásért:

Azért az LMP-vel ellentétben az MDF inkább az Elit Öngyilkos Alakulatra hasonlít... Ma is feloszlott egy helyi szervezet. Az MDF mára média- és virtuális párttá vált. Nincs tagsága, nincsenek aktivistái (csak amennyit ki tud fizetni), a szavazói pedig azokra apadtak, akik fanatikusabbak, mint a jobbikosok (ilyenből igen kevés van). Egyetlenegy célja további négy évre fizetést és munkahelyet biztosítani 10-12 embernek Ibolykával és Herényivel az élen. Azoknak, akik még az utóbbi 8 év kizárásai után is ott vannak körülöttük, egy centi gerincük sem maradt, csakúgy, mint elveik. Debreczeni 2002 óta nyalja a gyurcsány hátsóját, mostanra már borotválkozni is lehetne vele, olyan fényes (ha lenne vkinek gusztusa hozzá) A Parlamentben semmi más funkciója nem lenne, csak megduplázná az MSZP megszólalási idejét. Az SZDSZ ocsmány maradványai szintén nem az LMP-n, hanem az MDF-en keresztül próbálnak beszivárogni az országgyűlésbe.
Ráadásul az utóbbi hónapok botrányai nélkül is éppenhogy elérték az 5%-ot tavaly az EP-választáson. Ha kiesett volna a mostani 3 bukott megyéjük szavazata (Nógrád, Somogy, Vas), éppen a küszöb alatt maradtak volna (bár nem sokkal).

Az MDF és az SZDSZ nem fog bejutni vasárnap, és az MSZP is végleg meggyengül. Szavazóik otthon maradnak, a Fideszre, a Jobbikra és az LMP-re szavaznak (szerintem ebben a mennyiségi sorrendben). A baloldaliaknak csak az LMP marad reménységül, ami az első olyan párt lesz a magyar politikai palettán, ami a baloldali értékeket nemzeti vonatkozásban is képes képviselni (lásd pl a földvásárlási ügyben képviselt, "Jobbik-keménységű" álláspontjukat). Tiltakoznak a baloldalra való besorolásuk ellen, nem is klasszikusan baloldali párt, de más választás nem marad a tényleg szociáldemokrata érzelmű szavazóknak. Sem a neoliberális MDF, sem a milliárdosok pártja.
süti beállítások módosítása