HTML

Tudatos választó

Választok, tehát vagyok!

Linkblog

Friss topikok

2010.03.31. 13:56 voter

X-elni kell és nem duzzogni

Nem befogott orral, hanem ésszel kell szavazni. Mivel borítékolható a győztes és fix, hogy három párt biztosan ott lesz a parlamentben, ezért a tudatos választó nyugodtan „hazardírozhat” a voksával. Nem kell, amiatt izgulnia, hogy kárba vész a szavazat! Azzal ugyanis, hogy a befutó jó előre ismert szavazatunkat nyugodtan adhatjuk olyan pártoknak, amelyek a parlamenti küszöb környékén lavíroznak.

 

Idén egyszerűen nincs elveszett szavazat. Pontosabban csak az veszik el, amit le sem adnak. Ha ugyanis a csalódott balodaliak távolmaradásukkal tűntetnek/büntetnek, akkor aránytalanul sok listás mandátum jut a Jobbiknak. Ahhoz, hogy a Jobbik valós társadalmi támogatottságának megfelelő, vagy épp alacsonyabb arányban képviseltesse magát az országgyűlésben elengedhetetlen, hogy sokan menjenek el szavazni, méghozzá azok, akik számára elfogadhatatlan e párt. Vagyis nem amiatt kell sopánkodni, hogy az újnyilasok már a spájzban vannak, hanem jó helyre kell húzni az X-et. A politikai nihil a Jobbik malmára hajtja a vizet.

Sok baloldali azt hiszi, hogy az MSZP meggyengülésével vége a világnak és inkább duzzogva otthon marad a választások napján. Ez a gyerekes magatartás, különösen úgy, hogy 20 éve először van baloldali alternatíva, van végre miből választani – az MSZP mellett ott az MDF és az LMP is. Kicsit sárga, kicsit savanyú a kínálat, de a miénk. Baloldalon tiszta a képlet: az MSZP lagymatag szociáldemokráciája mellett ott a balra sodródó konzervatív-liberális piacpárti MDF és a zöld újbalos beütésű LMP. Mi kellhet még? Tessék választani!

Tudom, nehéz a döntés, hiszen nyilvánvaló, hogy – más-más okból – finoman szólva nincs a helyzet magaslatán sem az MDF, sem az LMP. Ezzel együtt az MDF és az LMP az, amely nagy számban felszívhatja a csalódott ballib szavazókat. Ha az említett választói csoportot ez a két párt nem képes mobilizálni, akkor a baloldal 2010-ben saját magát veri meg, sőt, ami még rosszabb 2014-re is elintézi magát. Most tehát a balos szavazóknak nem azt kell mérlegelni, hogy az MDF és/vagy az LMP megérdemli-e a voksukat, hanem azt kell nézni, hogy lesz-e érdemi választásuk 2014-ben. Ehhez viszont idén áprilisban kell előrelátóan voksolni. 

Úgy tűnik, hogy a szocialista nagyágyúk azt hiszik, hogy az MSZP vezetésével létrejön egy antifasiszta népfront. De legalábbis úgy tartják, hogy ez volna a leghelyénvalóbb, ha minden „demokrata” felsorakozna mögöttük (pont mögöttük…). Hát ez az olajfa idén biztos nem fog kinőni. Viszont 2014-ben csak így lehetne megszorongatni a Fideszt. Már, ha a politikai térfél bal oldalán – Gyurcsány Ferencen kívül – bárki is rendelkezne ennyi stratégiai előrelátással.

De ez már egy következő poszt témája…

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvalaszto.blog.hu/api/trackback/id/tr721883935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.04.09. 00:11:19

Azért az LMP-vel ellentétben az MDF inkább az Elit Öngyilkos Alakulatra hasonlít... Ma is feloszlott egy helyi szervezet. Az MDF mára média- és virtuális párttá vált. Nincs tagsága, nincsenek aktivistái (csak amennyit ki tud fizetni), a szavazói pedig azokra apadtak, akik fanatikusabbak, mint a jobbikosok (ilyenből igen kevés van). Egyetlenegy célja további négy évre fizetést és munkahelyet biztosítani 10-12 embernek Ibolykával és Herényivel az élen. Azoknak, akik még az utóbbi 8 év kizárásai után is ott vannak körülöttük, egy centi gerincük sem maradt, csakúgy, mint elveik. Debreczeni 2002 óta nyalja a gyurcsány hátsóját, mostanra már borotválkozni is lehetne vele, olyan fényes (ha lenne vkinek gusztusa hozzá) A Parlamentben semmi más funkciója nem lenne, csak megduplázná az MSZP megszólalási idejét. Az SZDSZ ocsmány maradványai szintén nem az LMP-n, hanem az MDF-en keresztül próbálnak beszivárogni az országgyűlésbe.
Ráadásul az utóbbi hónapok botrányai nélkül is éppenhogy elérték az 5%-ot tavaly az EP-választáson. Ha kiesett volna a mostani 3 bukott megyéjük szavazata (Nógrád, Somogy, Vas), éppen a küszöb alatt maradtak volna (bár nem sokkal).

Az MDF és az SZDSZ nem fog bejutni vasárnap, és az MSZP is végleg meggyengül. Szavazóik otthon maradnak, a Fideszre, a Jobbikra és az LMP-re szavaznak (szerintem ebben a mennyiségi sorrendben). A baloldaliaknak csak az LMP marad reménységül, ami az első olyan párt lesz a magyar politikai palettán, ami a baloldali értékeket nemzeti vonatkozásban is képes képviselni (lásd pl a földvásárlási ügyben képviselt, "Jobbik-keménységű" álláspontjukat). Tiltakoznak a baloldalra való besorolásuk ellen, nem is klasszikusan baloldali párt, de más választás nem marad a tényleg szociáldemokrata érzelmű szavazóknak. Sem a neoliberális MDF, sem a milliárdosok pártja.
süti beállítások módosítása